8. tammikuuta 2015

Thaimaalainen ruoka - millaista se on?Sain toivetta kertoa thaimaalaisesta ruoasta hieman ja siitä, että minkälaisella hinnalla täällä irtoaa esimerkiksi lounas. Ajattelin käydä lyhyesti läpi miten meidän päivien ruokailu on yleensä sujunut ja kertoa jotain hintoja mitä muistan suurinpiirtein maksaneeni. Tästä saa ainakin jotain osviittaa vaikkakin aika suurpiirteistä. ;)

AAMUPALA. Aamupala on tullut syötyä joka aamu hotellilla. Tarjolla on perinteisesti jogurttia ja omelettia, mutta lisäksi joukosta löytyy kaikenlaista thaimaalaista ruokaa ja jonkun verran vihanneksia. Leipä on pääosin valkoista, joten sen syönti on ollut vähäistä. Kaikki näyttää melko samalta kuin kotona, mutta kaikkien maku on kuitenkin hieman eri. Hedelmät ovat heittämällä makeampia kuin Suomessa, mutta kyllä kotona keitetty kahvi ja suomalainen jogurtti vie voiton. Itse en voisi kuvitellakaan syöväni jotain riisisysteemejä heti aamusta, joten olen pitäytynyt aika itselleni perinteisessä meiningissä. Tämän annoksen söin tänään ja tuli näköjään lapattua ruokaa aika ahkerasti!
LOUNAS. Lounaan olemme aina syöneet vähän missä sattuu. Muutaman kerran ollaan tilattu altaalle muun muassa Club Sandwichiä (täytettyä leipiä, ranskalaisia), mutta välillä taas hedelmät, jogurtti ja kahvi ovat kelvanneet helteisen päivän lounaaksi. Vähän aina päivän ohjelmasta riippuen tulee syötyä kaikenlaista. Lounas on meillä usein ollut kuitenkin vähän kevyempi tai ainakin kooltaan pienempi.

PÄIVÄLLINEN. Päivällinen on tullut syötyä pääosin ravintoloissa Aonangissa ja joskus myös retkellä. Perinteisen päivällisen tai periaatteessa samaa sisältävän lounaan saa täällä todella edullisesti. Thairuoka maksaa noin 200 bahtia ja länkkäriruoka taas hieman enemmän, jotain 300-400 bahtia. 40 bahtia vastaa noin yhtä euroa. Varsinkin päivällisellä ollaan usein otettu joku alkupala, esimerkiksi kevätkääryleet ja sitten vasta pääruoka. Näin hinnaksi on muodostunut joku 300+ bahtia eli joku 7,5 euroa. 

Olut on täällä todella halpaa ja useista paikoista sitä saa reilulla eurolla. Vesi lienee jotain samoja hintoja ja tuorepuristetut mehut ovat sitten hieman enemmän, ehkä pari kolme euroa. Hinnat vaihtelevat kyllä kovasti paikan mukaan. Läheisellä Phra Nangin saarella sai älyttömän halvalla ruokia ja juomia kun taas esimerkiksi hotellilla tai vilkkaalla kauppakadulla ne maksaa hieman enemmän, ei tosin paljon.Ruoka on täällä siis todella halpaa ja hyvääkin. Itse kaipailen jo nyt vähän niin sanottua omaa ruokaakin, mutta muille matkaseuralaisille thairuoka on maistunut vielä ahkerammin. Täällä lähes kaikki ruoat on "fried" ja riisin tai noodelin lisukkeena on yleensä mereneläviä tai kanaa. Itse en merenelävistä niin tykkää, joten syön usein sitten kanaa. Yksi lempparimakuja täällä on kookoksen ja kanan yhdistelmä ja sitä saakin usein keitoissa. Mukana on vaan kaikenlaista kulkijaa, kuten sitruunaruohoa tai inkiväärinsukuista galangalia, joka muuttaa normaalin makukokemuksen hyvin thaimaalaiseksi. 

ILTAPALA JA VÄLIPALAT. Nämä ovat jääneet vähän aina häilyviksi ja täällä on ruokahalu kuumuuden vuoksi heikentynyt. Ollaan usein napsuteltu pähkinöitä, hedelmiä tai jos on vielä löytynyt niin jogurtteja. Vähän kaikenlaista pientä mitä sattuu löytymään.

Päästiin tänään muuten ihan itse kokkailemaan thairuokaa, kun oltiin Krabi Cookery Schoolilla Mrs. Yan opeissa täällä! :) Mrs. Ya on opettanut jopa telkkarikokki Gordon Ramseylle thairuoanlaiton saloja. Sain kokkikurssin lahjaksi yllätyssynttäreilläni ja pääsin heti käyttämään lahjakortin. Kokkailu eteni aika nopealla tahdilla, mutta mieleeni jäivät vahvat maut, kookosmaito ja vihannesten pamauttelu ennen pilkkomista. Okei, jäihän sitä vähän muutakin pääkoppaan, mutta nämä nyt ovat ainakin päällimmäisinä.


Thaimaa tarjoaa siis ainakin värikästä ja maukasta ruokaa ja paljon itselleni uudenlaisia vihanneksia. Taidetaan suunnistaa Suomessa kauppaan katsastamaan thaihyllyt ja sitten eikun kotiin harjoittelemaan! Luulen, että mun aasialaisesta ruoasta tykkäävä kotimurmeli ainakin innostuisi tästä ;)

Löytyykö täältä muita thairuoan ystäviä?

4 kommenttia:

 1. Oi kauhistus, kun kurkistin blogiisi koneella enkä mobiililla! Olen tähän asti elänyt ajatuksen kanssa "joo, tolla Rositalla on tuhansia lukijoita!" Ja voi kauhea mikä järkytys se olikaan kun huomasin että sullahan on vaan 8 lukijaa! Ansaitsisit niin paljon enemmän, oit huippubloggaaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kiitos mieltälämmittävästä kommentista!! :) Eihän täällä hirveän monta lukijaa tosiaan ole, mutta tilastojen mukaan aika moni käy täällä kuitenkin kurkkimassa olematta lukija. Tärkeintä on omasta mielestäni kuitenkin kommentit, koska niitä lukemalla saa edes pienen murusen siitä mitä ruudun toisella puolella ajatellaan. Kiitos siis tästä kommentista ja oikein hyvää uutta vuotta sinne!

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Sain tietää mitä halusinkin ja vähän enemmänkin. ;) täytyykin todella käydä lähikaupan thai-hylly läpi tarkemmin ensi kerralla kun tulee mentyä kauppaan. Paikallinen hintataso olisi suotuisa opiskelijalle. ;D tosin turistikohteissa pyydetään aina enemmän kuin mitä paikallisten tuntemissa ja käyttämissä paikoissa. Paikallisen päiväansioihin nähden kolmen euron lounas on varmaankin herkku-illallinen. Nauti munkin puolesta kaikkia herkkuruokia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä! :) Joo oot ihan oikeassa, paikalliset syö varmasti vielä kolme kertaa halvemmalla. Eihän ne missään ravintoloissa käy edes usein/ehkä ikinä, vaan tekevät itse tai syövät katukojuista halvemmalla. Hedelmissäkin huomasi suuren eron kun pysähtyi tuktukilla hieman kaupungin ulkopuolella ostamaan versus mitä ihan kaupungissa maksaa. Halpaa se kuitenkin on, mutta kyllä siinä on suuri ero joka tapauksessa. Taidan jättää thairuoan nauttimisen nyt matkaseuralaisille (tulee pian jo korvista ulos), mutta ehkä syön vielä yhdet kevätrullat! Ne on superhyviä :))

   Poista

Jätähän viestiä käynnistäsi :)