12. huhtikuuta 2014

Puhdistuskuurin lopputulos - haasteista, fiiliksistä ja opeista!


Lupailinkin muutama päivä sitten, että kertoisin hieman fiiliksiä puhdistuskuurin lopulla ja samalla kertoisin miten brownie aka kikhernekyhäelmä onnistui ja miltä se sitten lopulta maistui. Aloitetaanpa nyt ensin kuitenkin siitä puhdistuskuurista, tänään kun on viimeinen päivä sitä käynnissä. Päiviä kertyi yhteensä nyt siis 12 kappaletta ja näinä päivinä en käyttänyt yhtään maitotuotteita, ohraa tai vehnää (paitsi vehnäorasta), lisättyä sokeria enkä syönyt missään muodossa perinteisiä herkkuja. Perinteisistä puhun siksi, että jokaisella on herkulle kuitenkin vähän oma määritelmänsä. :) Itse yritän sillä tarkoittaa nyt sitten niitä sipsejä, karkkeja, pullaa, jädeä ym. Mitä kaikkea hyvää nyt onkaan!

Aluksi ajatuksenani oli luopua kahvistakin edes osittain, mutta muutaman päivän migreenin jälkeen hylkäsin ajatuksen. En usko, että migreeni olisi tullut ainoastaan kahvin poisjättämisestä (vaikka jotain päänsärkyä siitä saattaakin tulla), mutta ajattelin sillä olevan mahdollisesti edes jotain yhteyttä. Päätöksen jälkeen olen juonut  ainoastaan yhden kupillisen päivässä, luonnollisesti ilman maitoa. Kahvityyppi on ollut lähinä Watsa-kahvia, mitä satuttiin ostamaan juuri ennen kuurin aloitusta. Siinä pitäisi olla hieman vähemmän happamuutta, joka sopii mainiosti tähän tarkoitukseen siis. Maitokahvia on ollut kova ikävä ja tiedän todellakin miten huomisen aamun starttaan.Keräsin tähän alle hieman eriteltynä fiiliksiä näistä päivistä ihan oman muistinikin tueksi. Voin sitten joskus tulevaisuudessa tulla tarkkailemaan mitä tuli kirjoitettua ja mahdollisesti innostua samanlaiseen puuhaan uudestaan!

Miten meni: Puhdistuskuuri meni yllättävän hyvin mielestäni ja olen ällistynyt kuinka seinään pystyin kaiken herkuttelun lopettamaan ilman mitään ongelmaa. Olin varautunut iltaisin saapuviin sisäisiin maanitteluihin, joilla yrittäisin ostaa itseltäni jonkun pienen herkun. Ei, ei ollut mitään tarvetta semmoiselle. Hyvin outoa, pakko sanoa! Maitotuotteita itsessään ei ollut ikävä paitsi sitä jo mainittua maitokahvia. Smoothien pystyi tekemään hyvin ilman rahkaa, raejuustoakaan ei tullut kaivattua ja normijogurtti tuli korvattua soijajugulla tai sitten Yosa- kaurajogurteilla.

Suurimmat haasteet: Suurin haaste oli löytää aikaa kaiken sen ruoan tekoon mitä halusimme syödä. Onneksi sain itse jättäytyä siitä alkuun enemmän taka-alalle, koska olin meistä kahdesta aluksi se kiireisempi tapaus. Menee muuten paljon aikaa puhtaan pöperon valmistamiseen kun ei voi mitään käyttää valmiina. Kaikki pikasnäkit olivat oikeestaan kuurin ulkopuolella, joten lähes aina sai alkaa jotain valmistamaan. Toki hedelmät ja pähkinät ovat nopeita välipaloja, mutta kaikki vähän isompi vaatii sitä kuuluisaa aikaa. Tämän lisäksi yksi suurimmista haasteista oli löytää lounasta/ruokaa kaupasta mukaan napattavaksi, ei muuten löytynyt! Kaikkeen oli lisätty jotain, joten valinnanvaraa ei oikein ollut. Nyt kun miettii niin joissain kaupoissa on kyllä semmoisia salaattibaareja, joissa saa itse koota ruokansa. Semmoinen olisi kätevä, ei vaan sattunut olemaan siinä kaupassa sillon missä kävin lounasta metsästämässä. Kahvilassa käynti ei ollut myöskään mieltä ylentävä kokemus ruokailun puitteissa, sain ostettua vain teen ja banaanin koko valikoimasta.

Kehon ja mielen fiilis: Hyvä ja huono. Mielen fiilis on ollut tasainen, ei mitenkään hullunhyvä, mutta ei myöskään alakuloinen. Semmoista aika keskilinjaa on menty eikä mieliala ole sen kummemmin heitellyt. Luulen, että kahvin puute on vaikuttanut siihen, ettei ole tullut yhtäkkisiä piristymisiä. Urheilu on sitten korvannut hyvin sitä ja tuonut mahtavaa fiilistä. Keho on voinut taas sitten erittäin hyvin. Tuntuu, että kaikenlainen turvotus on hävinnyt ja on ehkä hieman hoikempi olo. Helposti pyöristyvä vatsani on harvinaisen timmi ja olo on vaan paljon tiiviimpi. Kaikki on ollut plussaa siis vaan keholle ainakin.

Mitä opin: Sen, että vaikka puhdas ja terveellinen syöminen on välillä kovinkin haastavaa, on se suunta mihin haluan pyrkiä. Sitä kautta ihminen voi parhaiten ja elimistö tykkää. Aion ottaa kaikki samat aineet käyttöön taas mitä ennenkin, mutta syödä tiettyjä asioita maltillisemmin. Toisaalta olen päässyt tutustumaan esimerkiksi erittäin puhdistavaan vehnäoraaseen smootheissa sekä sain aikaiseksi vihdoin ostaa kyseenalaisen makuista spiruliinaa. Tämmöisen kuurin aikana tulee myös kyseenalaistettua kaikki mitä syö, mikä on hyvin opettavaista ja sitä herää ajattelemaan monia ruoka-aineita ihan uudella tavalla. Pidemmän päälle näin tiukka tarkkailu aiheuttaisi varmaan syömishäiriön, mutta näin pienemässä mittakaavassa siitä on ollut vaan hyötyä. Ehdottomasti siis ollut hyödyksi tämmöinen kokeilu! :)


Mutta mites se brownie sitten.. Ohjeen löysin googlen kautta Terveen hyvää -blogista, jos kiinnostaa käydä katsomassa. Ohje näyttää edelleen silmiini ihan yllättävän hyvältä, mutta nyt on pakko myöntää, että ei ne ihan tähän suuhun maistuneet. Edes kahden päivän jälkeen, höh. Yritin kovasti tykätä, mutta jotenkin ne maistui omassa suussa hieman kummalliselle eikä makeutta ollut havaittavissa nimeksikään. Jätin tosin vaniljajauheen pois, mutta eihän sitäkään olisi ollut kuin puoli teelusikkaa. Tuskinpa siis kovin paljoa maku siinä muuttui. Miikka kyllä kehui niiden makua ja näytti oikeasti tykkäävän, joten ehkä niille kannattaa antaa mahdollisuus kuitenkin? Itse tuskin kyllä tulen niitä enää leipomaan, mutta monia positiivisia kommentteja oli ohje kyllä saanut, joten ehkä sitä uskaltaisi joku muukin kokeilla?!

Tällaista ruoka/terveyshöpinää tällä kertaa, tulipas kirjoitettua paljon. Se on kun innostuu niin tulee kerrottua ummet ja lammet :D Huh. Voin siis lämpimästi suositella muillekin jonkin sortin puhdistuskuuria, tekee muuten hyvää! Nyt ihan varmasti selviää taas vähemmillä herkuilla kun elimistö on tottunut olemaan ilman. Kuitenkin odotan huomista aamukahviakin ihan innolla ja huomisen illan synttärikekkereitä kaverilla. Maltillisesti aion herkutella ja korkkaan viinipullonkin pitkästä aikaa. Mitään ylilyöntejä ei ole kuitenkaan tiedossa vaan maistelen kaikkea taas pienissä määrin vaan ettei kihahda sokerit hattuun. Ihanaa myöhäisiltaa teille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän viestiä käynnistäsi :)