7. huhtikuuta 2013

Oma maa mansikka, muu maa mustikka?


Päätin viikonlopun kunniaksi pohtia hieman eroavaisuuksia mitä olen huomannut suomalaisten ja ruotsalaisten välillä. Lähinnä mieleen tulee hassuja yksittäisiä asioita, jotka aiheuttaa kysymysmerkin kuvan omaan otsaan. Hyvin samanlaisia ihmisiä on mielestäni kyseessä kuitenkin vaikka jotain pientä eroa saattaa olla ilmoilla.
Täällä kun tulee ajeltua paljon niin ensimmäisenä mieleen juolahtavat liikennekäytöstavat. Alkuun koin niiden olevan aikalailla identtiset Suomessa näkyviin, mutta nyt hiljalleen olen huomannut varsinkin vilkun käytössä tuntuvan eron. Täällä kun sitä ei tunnu autoista löytyvän! Valehtelematta 90% autoista ei käytä vilkkua ohittaessaan ja kaiken lisäksi siirtyvät kaistoilta hyvin lähellä toisia autoja. Pari kertaa on tullut soitettua torvea , jotta siellä toisessa autossa herättäisiin -120km/h kun on melko kova vauhti ja se metrin kahden turvaväli ei siellä riitä alkuunkaan.

Tervehtiminen on asia, johon monet varmasti kiinnittävät huomiota. Ainakin itse koen täällä tervehtimisen olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Varsinkin pienemmällä paikalla kävellessä kadulla kaikki moikkailevat toisiaan vaikka toki sitä tapahtuu Suomessakin. Koen tervehtimisen tärkeyden olevan täällä hieman vielä korostetumpaa kuin ehkäpä kotimaassa. Ruotsalaiset taitavat muutenkin puhua hieman enemmän ;)

Koirat pidetään täällä useimmiten kiinni ja toisiin koiriin ei tutustuta helposti. Hyvin usein törmään tilanteeseen jolloin meidän Rocky innosta puhkuen haluaisi mennä tutustumaan toiseen, joka alkaa ärisemään vastaukseksi. En tiedä onko tämä kuvitelmaa, mutta tuntuu siltä ettei koirien treffailua hihnoissa pidetä täällä suuressa arvossa. Siihen itse Suomessa tottuneena tulee ihmeteltyä kovin.. Paras vertaus tähän lienee Hampurin koirien ulkoilutus, siellähän ne hauvat juoksentelevat vapaina omistajien vieressä! Koskaan ennen en ole nähnyt yhtä tottelevia koiria kaupungin vilinässä, huippua :)

Ekologisuus nousee EKO-sanan muodossa esiin ruokakaupassa tuon tuosta. Lähes kaikissa maitotuotteissa muun muassa lukee eko sitä ja eko tätä, siinähän vallan sekottuu. Alkuun kuvittelin kaikkien olevan hieman ympäristöystävällisemmin tuotettuja, mutta nyt epäilen enemmän sitä markkinointikikaksi. Olen joutunut tutkimaan tuotteita tarkemmin ja huomanut, että sieltä löytyy kuitenkin esimerkiksi maitoa, mikä vaikuttaa enemmän luonnonmukaiselta ja on verrattavissa Suomen luomutuotteisiin. Usein katsomalla hintaa voi arvuutella kumman valmistukseen on käytetty parempia menetelmiä.

Mantelimaitoon tehty mansikkasmoothie, tällä kertaa ilman banaania :)
Tämmöisiä ajatuksia muun muassa nousi esille tästä aiheesta. :) Kovin samanlaistahan täällä on Suomeen verrattuna ja en koe yhtään joutuneeni kulttuurin yllättämäksi huonossa mielessä. Suomenkielistä tekstiä löytyy lähes joka tuotteesta ja peruskäyttäytyminen ihmisten välillä ei eroa kotimaasta. Täällä on turvallista, puhdasta ja ihmisten ovat ystävällisiä. En yhtään ihmettele miksi Ruotsiin on niin moni suomalainen muuttanut, itsekin voisin tehdä saman jos ei olisi Suomessa (ja Saksassa ;) niin mahtavaa perhettä ja ystäviä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän viestiä käynnistäsi :)